Politika privatnosti

Privredno društvo Range communications doo, ul. Skenderbegova 53a, 11000 Beograd – Stari grad, Srbija, matični broj: 21589632, PIB: 112012671 koje je vlasnik brenda Nomad accessorize (u daljem tekstu: Nomad) poštuje privatnost Korisnika, i vrši prikupljanje i obradu podataka o ličnosti isključivo u skladu sa ovim Pravilnikom o zaštiti podataka o ličnosti (u daljem tekstu: Pravilnik) koji je sastavni deo Uslova korišćenja (u daljem tekstu: Uslovi) koji su objavljeni na internet adresi www.nomadaccesoorize/politikaprivatnosti.rs  Putem ovog obaveštenja Nomad obaveštava fizička lica o prikupljanju i obradi podataka o ličnosti koje sprovodi u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ukoliko fizičko lice nije saglasno sa bilo kojom odredbom ovog Pravilnika, potrebno je da se ne nastavlja sa korišćenjem ovog sajta, naših usluga ili se ne registruje kao Korisnik, odnosno da Nomadu ne dostavlja podatke o ličnosti. U cilju zaštite privatnosti Korisnika, Nomad primenjuje odgovarajuće tehničke, organizacione i kadrovske mere i konstatno radi na njihovom unapređenju kako bi obezbedila da se sa korisničkim podacima postupa u skladu sa primenjivim propisima i pristankom lica (onda kada je taj pristanak potreban u skladu sa zakonom). U vezi sa tim, Nomad može povremeno menjati odredbe ovog Pravilnika, u kom slučaju će obezbediti da ažurirana odnosno važeća verzija bude dostupna na internet adresi www.nomadaccessorize.rs/politika-privatnosti-i-upotreba-kolacica/, sa jasno naznačenim početkom primene. Korisnici su dužni da posete internet stranicu Nomad i prove da li je nakon njihove prethodne posete došlo do izmene Pravilnika, te ukoliko jeste, da se upoznaju sa sadržinom novog Pravilnika. Ukoliko Korisnik nije saglasn sa novim Pravilnikom, potrebno je da se uzdrži od daljeg korišćenja internet stranice Nomad i dostavljanja ličnih podataka na bilo koji način, odnosno potrebno je da Korisnik povuče saglasnost za obradu podataka o ličnosti u skladu sa Pravilnikom.

Nastavkom korišćenja internet stranice Nomad smatra se da je lice pročitalo i razumelo važeći Pravilnik, i da je nakon čitanja i razumevanja pristalo na njegovu primenu.

Na ovaj Pravilnik, kao i na njegove eventualne izmene i dopune primenjuju se propisi Republike Srbije.

Prikupljanje podataka:

Ukoliko ste posetilac sajta, određeni podaci se prikupljaju automatski, kao što su IP adresa, regija ili uopštena lokacija gde je uređaj korisnika pristupio internetu, tip pretraživača, operativni sistem ili druga informacija o korišćenju naše aplikacije, uključujući i istoriju stranica koje je korisnik posetio.

Podaci nisu lični ako se ne mogu povezati sa određenom osobom, kao npr. statistički podaci koje prikupljamo o ukupnoj poseti određene stranice na sajtu ili u aplikaciji i ti podaci ne mogu direktno da upućuju na korisnika kao osobu.

Nomad veliku pažnju usmerava ka čuvanju ličnih podataka, u skladu sa važećim propisima o zaštiti podataka o ličnosti, internim standardima i praksom.

Nomad se obavezuje da neće prodavati ili iznajmljivati vaše lične podatke trećim licima. Vaše lične informacije mogu biti prosleđene našim povezanim licima radi vođenja zajedničke evidencije u vidu poboljšanja našeg poslovanja kao i finansijskim institucijama radi omogućavanja vršenja kupovine.

Prikupljanje informacija

U toku kupovine ili tokom korišćenja naših servisa ili usluga, možemo vam zatražiti vaše lične informacije. To se može desiti u sledećim slučajevima:

– Prilikom online registracije korisničkog naloga;

– Pri kupovini proizvoda;

– Korišćenjem nekog servisa ili usluge;

– Pri dostavi;

– Učestvovanjem u nagradnim igrama, poklonima, anketama i istraživanjima;

– Uspostavljanjem kontakta preko internet stranica ili direktno u našoj kancelariji;

– Učestvovanjem u drugim aktivnostima Nomada.

Vrste informacija koje se prikupljaju

Informacije koje Nomad može prikupljati su:

  • Vaše kontakt informacije (ime, prezime, poštanska i e-mail adresa, broj telefona)
  • Informacije za naplatu i isporuku (adresa za isporuku)
  • Informacije ličnog izbora (lista željenih proizvoda, komentari o ponuđenim proizvodima…)

Nomad skuplja podatke korisnika, koji mogu da uključe lične informacije, a to su:

  • E-mail adresa
  • IP adresa svakog pojedinačnog pristupa servisima
  • Vreme kreiranja naloga
  • Vreme modifikacije / menjanja podataka
  • Vreme poslednjeg pristupa
  • Informacije o kupovini izdanja

Nomad prikuplja lične informacije od korisnika samo ako korisnik dobrovoljno dostavi te informacije. Korisnici uvek mogu odbiti da pruže identifikacione informacije i u tim slučajevima mogu biti uskraćeni za neke podatke ili aktivnosti.

Podaci prilikom kupovine

Nomad skuplja podatke korisnika potrebne za plaćanje. Prilikom plaćanja platnim karticama, korisnik ne ostavlja podatke o kartici Nomadu. Sigurnost podataka prilikom kupovine, garantuje procesor platnih kartica, Banca Intesa ad Beograd, pa se tako kompletni proces naplate obavlja na stranicama banke. Niti jednog trenutka podaci o platnoj kartici nisu dostupni našem sistemu.

Korišćenje informacija

Prikupljene informacije se koriste u sledećim slučajevima:

  • Popunjavanje formi u zahtevima za informacijama; 
  • Organizacija i administracija članskog kluba;
  • Obezbeđivanje i pružanje korisničkih servisa; 
  • Organizacija i administracija nagradnih igara, poklona, anketa i istraživanja;
  • Ponuda novih proizvoda i servisa;
  • Poboljšanje efektivnosti naših internet stranica, marketinških aktivnosti, servisa i ponude; 
  • Sprovođenje istraživanja i analiza;
  • Slanje informacija u marketinške svrhe; 
  • Obavljanje drugih poslovnih aktivnosti.

Nomad može prikupljati i koristiti lične podatke korisnika da bi:

  • Isporučili planere i ostale proizvode koje ste kupili 
  • Verifikovale pristup zaštićenom sadržaju i informacijama sa naloga 
  • Odredile da li su ispunjeni minimalni sistemski zahtevi
  • Ponudile nadogradnju 
  • Prikupile zbirne statističke podatke o korišćenju sajta, uključujući internet komunikaciju i navike i potrebe naših korisnika
  • Poboljšale svoje usluge – informacije koje prikupljamo nam pomažu da efikasnije odgovorimo na zahteve korisnika prilikom kupovine naših proizvoda. 
  • Personalizovale iskustva korisnika – Možemo koristiti informacije da bi shvatili kako naši korisnici (kao grupa) koriste naše usluge i resurse.
  • Kao povratnu informaciju koju nam šaljete kako bi poboljšali i unapredili naše usluge i proizvode. 
  • Pokrenuli promocije, istraživanja ili druge funkcije – Slanje informacija korisnicima koji su pristali da ih prime (Newsletter)
  • Poslale periodične poruke – Nomad može poslati novim korisnicima poruku dobrodošlice, poruku koja potvrđuje kupovinu preko sajta ili poruku potvrde o promenama na nalogu.

Nomad će poslati e-mail kada obaveštava korisnika o novim proizvodima, kada ostvaruje komunikaciju u vezi sa kupovinom ili informišu korisnika o akciji ili popustu. Možemo koristiti e-mail kao kanal komunikacije da odgovorimo na korisnikove molbe, pitanja i/ili druge zahteve.

Ako u bilo kom trenutku korisnik želi da se odjavi od prijema budućih e-poruka, potrebno je da sa e-mail adrese kojom je korisnik prijavljen na Nomad, pošalje e-mail na adresu info@nomadaccessorize.rs

Prikupljanje informacije o drugima ili od drugih osoba

Ukoliko nam dostavite informaciju o drugim osobama ili ako druge osobe dostave informacije o vama, te informacije će biti korišćene striktno u svrhe za koje su i dostavljene. Kao primer ovog tipa informacija možemo da navedemo adresu prijatelja na koju će biti dostavljena porudžbina.

Prosleđivanje ličnih informacija Nomad ne prodaje i ne iznajmljuje vaše lične podatke trećim licima. Tipovi obaveštenja korisnicima:

  • Oglasi;
  • Lifleti;
  • Newsletteri;
  • Poštanska pisma;
  • Katalozi;
  • Telefonski pozivi.

Mogućnost neprihvatanja marketinških aktivnosti

Jednom kada prikupimo vaše podatke, možemo vam poslati marketinška obaveštenja koja sadrže povoljne ponude, promocije, prodajne akcije i ostale sadržaje. U svakom trenutku imate opciju neprihvatanja budućih marketinških obaveštenja delfi.rs

Za prestanak primanja marketinških obaveštenja, molimo vas da preduzmete neku od sledećih opcija:

  • Sledite uputstva za odjavu u primljenim marketinškim obaveštenjima koja su poslata sa naše strane;
  • Putem slanja imejla na adresu info@nomadaccessorize.rs sa temom „Odjava”;

Korišćenje Internet kolačića (Cookies), ostalih tehnologija i trećih lica za prikupljanje podataka

Internet kolačić je mala datoteka koju Web stranica ili imejl poruka šalje vašem internet čitaču, koji ga onda može sačuvati na vašem hard disku. Naše Web stranice i imejl poruke koriste internet kolačiće kako bismo maksimalno personalizovali proceduru kupovine na našim Web stranicama. Kolačić simulira neprekidnu konekciju. Oni omogućavaju čuvanje informacija o vašim podešavanjima i sesijama i dozvoljava pristup Web stranicama bez ponovne personalizacije.

Web čitač (browser) se može podesiti da ne prihvata Internet kolačiće. U tom slučaju ćete biti u mogućnosti da gledate naše Web stranice, ali nećete moći da kreirate korisnički nalog ili da napravite porudžbinu.

Naš Web server automatski sakuplja informacije kao što su adresa (URL) Web stranice sa koje ste došli, koje stranice ste posetili na našoj Internet prezentaciji, koji Web čitač koristite za pregled naših Web stranica i ostale statističke podatke koji nam pomažu da shvatimo i razumemo kako posetioci koriste naše Web stranice.

Web stranica nomadacessorize.rs koristi servise koje obezbeđuju treća lica i koja u naše ime, putem interneta, analiziraju saobraćaj i posećenost naših Web stranica. Na taj način mogu biti prikupljane anonimne informacije o vašim posetama našim Web stranicama i vašoj interakciji sa našim oglašavanjima. Za te potrebe se mogu koristiti tehnologije slične onima koje smo opisali u prethodnim pasusima, kako bi se izmerila efikasnost oglašavanja i imejlova.. Internet stranica Nomad koristi “cookie” podatke da bi obezbedila najbolje korisničko iskustvo. Ti podaci omogućavaju Nomadu da, na primer, prikažemo sadržaj internet stranice na adekvatan način na svakom korisničkom uređaju odnosno internet-pregledaču („web browser“) putem kojeg joj se pristupata, ili da prilagodi sadržaj korisničkim podešavanjima i/ili interesovanjima. Informacije koje se taj način prikuplju u nekim slučajevima mogu, ali ne moraju, biti podaci o ličnosti. Nomad ovim putem obaveštava i objašnjava posetiocima i korisnicima šta su i na koji način Nomad koristi “cookie” podatke, tako određenim slučajevima posetioci odnosno korisnici mogu samostalno da upravljaju načinom na koji Nomad koristi “cookie-je” na svojim internet stranicama. Kada posetiocu odnosno korisniku internet stranica omogući da ne izaberete odnosno isključi određene “cookie-je” i korisnik se odlučite za tu opciju, to može umanjiti funkcionalnost internet stranice. Navedena podešavanja se vrše za svaki uređaj odnosno veb-pregledač posebno. 

Kolačići su jednostavne tekstualne datoteke koje se čuvaju u veb-pregledaču korisnika, odnosno na njegovom uređaju. Zadatak “cookie-ja” je pre svega da omogući internet stranici da „prepozna“ korisnika kada mu ovaj naredni put pristupi. U toj situaciji, internet stranica koristi podatke sačuvane u “cookie-ju” i tako automatski dobija informaciju o prethodnoj aktivnosti korisnika na internet stranici. Kolačići ne mogu pristupe podacima koje korisnik čuva na uređajima, ali mogu da prikupljaju podatke o korisnikovim online aktivnostima.

Kolačići nisu štetni po korisnika ili njegov uređaj i ne treba ih mešati sa virusima.

Kolačići ne sadrže viruse niti drugi zlonamerni kod.

U zavisnosti od toga koliko dugo se zadržavaju u veb-pregledaču korisnika, razlikuju se “cookie” sesije (zadržavaju se samo u toku konkretne sesije pretraživanja i po njenom okončanju se automatski brišu, a koriste se da bi omogućili pristup konkretnom sadržaju) ili trajne “cookie” (duži ili kraći period, „pamte“ informacije za naredne posete internet stranici, zadržavaju se dok se ne izbrišu ručno ili dok ne isteknu prema predviđenom vremenu trajanja, npr. “cookie” koji omogućavaju da internet stranica „pamti“ podatke za prijavljivanje u slučaju kreiranja naloga ili “cookie” za praćenje).

Prema tome kome pripadaju, postoje “cookie” prve strane (“cookie” koje je postavio Nomad kao vlasnik svojih internet stranica) i “cookie” treće strane (“cookie” koje postavljaju angažovani partneri koje Nomadu pružaju razne usluge, npr. analitičke jer prikupljaju i obrađuju određene podatke o načinu korišćenja internet stranica i dostavljaju informacije u anonimiziranom obliku, ili omogućavaju da se na njihovim internet stranicama ili drugim lokacijama na Internetu prikazuje povezani sadržaj).

Kolačići mogu da sadrže različite informacije i da se koriste za različite namene. Nomad koristi sledeće kolačiće:

OBAVEZNI – “Neophodni kolačići” – Obavezni kolačići čine stranicu upotrebljivom omogućavajući osnovne funkcije kao što su navigacija stranicom i pristup zaštićenim sadržajima. Nomad koristi kolačiće koji su neophodni za ispravno funkcionisanje internet stranica, kako bi omogućila pojedine funkcionalnosti. Neophodni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti i ne mogu se deaktivirati.

STATISTIČKI –  Analytics kolačići – Statistički kolačići anonimnim prikupljanjem i slanjem podataka pomažu vlasnicima stranice da shvate na koji način posetioci komuniciraju sa stranicom. Radi se o kolačićima koji Nomadu omogućuju web analitiku, tj. analizu upotrebe stranica i merenje posećenosti, koju Nomad sprovodi kako bi poboljšala kvalitet i sadržaj internet stranica. Analytics kolačići pomažu prilikom prikupljanja statističkih podataka i kreiranja izveštaja o korišćenju sajta.

MARKETING –  Marketing kolačići – Marketinški kolačići koriste se za praćenje posetilaca kroz web-stranice. Koriste se kako bi se korisnicima prikazivali relevantni oglasi i podstakli ih na učestvovanje, što je bitno za izdavače i oglašavače trećih strana. Nomad koristi Marketing kolačiće kako bi relevantnije i adekvatnije mogla da posetiocima i korisnicima plasira marketing materijal u toku trajanja marketing kampanja Nomada. Posetilac odnosno korisnik može upravljati korišćenjem “cookie-ja” odabirom odgovarajućih podešavanja u sopstvenom veb-pregledaču.

PROFILISANJE Profilisanje je oblik automatizovane obrade podataka koji se koristi da bi se ocenilo određeno svojstvo ličnosti, posebno u cilju analize ili predviđanja ličnih sklonosti, interesa, ponašanja i dr. Profilisanje putem “cookie-ja” (cookie profiling ili web profiling) podrazumeva upotrebu trajnih “cookie-ja” za praćenje online aktivnosti korisnika. Na osnovu tako dobijenih podataka možemo profilisati posetioce internet stranice i/ili korisnike naših proizvoda, kako bismo na osnovu toga prilagođavali sadržaj i komunikaciju prema njima.

Prava korisnika

1. Pravo na informaciju

Korisnik ima pravo da na zahtev, u bilo kom trenutku od Nomada dobije informacije o ličnim podacima koji se odnose na korisnika, a koje je Nomad obradio u sklopu člana 2. politike privatnosti.

2. Pravo na prepravku

Korisnik ima pravo da zahteva promenu ličnih podataka koji se odnose na njega ukoliko su ti podaci netačni.

3. Pravo na brisanje

Korisnik ima pravo da zahteva brisanje ličnih podataka u skladu sa uslovima korišćenja.

4. Pravo na ograničenje obrade podataka

Korisnik može da zahteva da lične podatke koji se odnose na njega Nomad obrađuje samo do određene mere, na primer, u slučaju da korisnik odjavi primanje marketinških poruka.

5. Pravo na prenosivost podataka

Korisnik ima pravo da zatraži lične podatke koji se odnose na njega. Nomad je u obavezi da odgovori na primljeni zahtev u roku od mesec dana. Podatke možemo poslati direktno korisniku ili drugom izvršitelju obrade ako korisnik to zahteva.

6. Pravo na prigovor

Korisnik ima pravo da u svakom trenutku uloži prigovor na obradu svojih ličnih podataka. U tom slučaju možete zatražiti da prestanemo sa korišćenjem svih ili nekih od vaših ličnih podataka (npr. ako nemamo zakonsko pravo da nastavimo da ih upotrebljavamo) ili ograničiti našu upotrebu (npr. ako su podaci netačni). Pravo na prigovor je poseban oblik prava na brisanje.

7. Pravo na opoziv pristanka i obustavljanje obrade podataka

Ukoliko, u bilo kom trenutku, korisnik želi da ugasi nalog i obustavi obradu ličnih podataka, potrebno je poslati e-mail na info@nomadaccessorize.rs . Lične informacije će biti izbrisane iz baze aktivnih korisnika pod uslovom da su ispunjene sve obaveze plaćanja, da Nomad veruje da nije potrebno čuvati te informacije zbog nekog sudskog procesa i da nisu ni pod kakvom zakonskom obavezom da čuvaju te informacije.

8. Ostvarivanje navedenih prava

Ako želite da ostvarite navedena prava, obratite nam se na nomadaccessorize.rs

Sakupljanje informacija od dece

Platforma nomadaccessorize.rs neće svesno ili namerno sakupljati lične podatke od dece putem interneta koja su mlađa od 13 godina. Zalažemo se za zaštitu prava dece!

Nomad ne sakuplja svesno informacije o osobama mlađim od osamnaest godina.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu 25.09.2022.

Корпа